Demonstraties van decoratieve technieken op het Stuc demoplein tijdens Afbouw Vakdagen

GORINCHEM – De organisatie van Afbouw Vakdagen slaat op 8 en 9 november 2023 de handen ineen met het Neerlandsch Stucgilde voor de invulling van het Stuc demoplein. Hier zal de bezoeker van 13:00 tot 21:00 uur mee kunnen kijken naar demonstraties van decoratieve technieken. Daarnaast zullen er diverse mallen en afgietsels tentoongesteld worden.

“We willen op het Stuc Demoplein aan vakmensen laten zien welke verdiepingen er zijn in het Stukadoors ambacht en hoe belangrijk het is dat deze kennis niet verloren gaat.”, aldus Lois Vlasblom, voorzitter van het Neerlandsch Stucgilde.

Op Afbouw Vakdagen zijn er zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw oplossingen te vinden, maar op het Stuc Demoplein wordt aandacht besteed aan restauratie van bestaande decoraties en stucwerk in bestaande gebouwen. Vlasblom: “Het huidige stukadoors vak beslaat voortaan een heel breed spectrum, wij leggen de focus op restauratiewerk en decoratieve technieken. We vinden het belangrijk dat de kwaliteit hiervan hoog blijft. Er zijn uitdagingen bij restaureren die je bij nieuwbouw niet tegenkomt, zoals eerder gemaakte reparaties aan het stucwerk of onderliggende verflagen. Het vraagt wat andere technieken om de ruimte dan weer tot een technisch goed en esthetisch geheel te vormen. Het is dan ook belangrijk om kennis en kunde te delen, om dit ambacht te behouden onder vakmensen. Dat gaan we tijdens Afbouw Vakdagen doen!”

Het Neerlandsch Stucgilde is opgericht in 2001. Het gilde bestaat uit geaccrediteerde restauratie-stukadoorsbedrijven en opgeleide meester restauratie stukadoors. Deze gildeleden zorgen samen voor de kwaliteitsbewaking van restauratiestucwerk en het behoud van het ambacht.

Nog niet geregistreerd?

Deel dit bericht