Als sector mogen we ons zelfbewuster opstellen

Voorzitter John Kerstens van het hoofdbestuur van NOA heeft hooggespannen verwachtingen van de eerste editie van Afbouw Vakdagen. Het event voor vakmensen die meters willen maken is ‘Powered by NOA’. Kerstens: “Mensen willen elkaar ontmoeten. Ze willen met elkaar over het vak praten, ontwikkelingen bespreken en ideeën over hun business uitwisselen. Als vereniging creëren we daar momenten voor. Afbouw Vakdagen is zo’n ontmoetingsmoment.”

Volgens Kerstens staat de afbouwsector de komende jaren voor grote uitdagingen. Ongetwijfeld zal hierover gesproken worden op Afbouw Vakdagen die zijn eerste editie op 8 en 9 november dit jaar beleeft in Evenementenhal Gorinchem.

Wat zijn de belangrijkste trends binnen de sector?

“De sector heeft het hartstikke druk. De orderportefeuilles zijn goed gevuld. Een van de problemen is dan genoeg goede mensen te vinden en ze vast te houden. Er liggen daar voor de sector forse uitdagingen waar we als NOA flink op inspringen. Daardoor is de laatste jaren in de afbouw het aantal nieuwe leerlingen procentueel sneller gestegen dan in andere bouw- en techniekgerelateerde sectoren. Aan de andere kant: de overheid heeft grote ambities waarvan op voorhand niet duidelijk is wat er precies van gaat uitkomen. Ook bespeur ik economische onzekerheid bij onze met name grotere leden. We zitten nog niet op een kantelpunt, maar als ik ernaar vraag bespeur ik toch lichte zorg. Ze zien dat vooraan in het bouwproces – bij architecten en ontwikkelaars – het tempo eruit is.

Nog meer trends?

“Jazeker, met name op het gebied van duurzaamheid en innovatie. We zien dat bedrijven er volop mee bezig zijn, maar vooralsnog vooral in hun eigen bedrijfsomgeving. Zonnepanelen op het bedrijfspand, elektrische busjes, laadpalen, een warmtepomp. En we zien het ook steeds meer in het werk zelf. Gelukkig maar, want er liggen ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid voor de bouwsector en daar moeten onze sectoren een graantje van kunnen meepikken. Hetzelfde geldt voor innovatie, zowel in processen, producten als in toepassingen.

Heb je een voorbeeld?

“Prefab is zo’n ontwikkeling. Ik zie dat grote afbouwers in toenemende mate met aannemers samenwerken om ‘kant-en-klare’ producten te ontwikkelen. Dat is innovatie en verduurzaming ineen. Dit leidt tot minder transportbewegingen, ook de afvalstromen zijn beter te beheersen. Ik juich dergelijke samenwerkingen toe: innovatie en verduurzaming moeten ons niet ‘overkomen’, we moeten erbij zijn.”

Ziet NOA een rol voor zichzelf weggelegd om innovaties te stimuleren?

“Zeker, op allerlei vlakken. Van het met Knauf ontwikkelen van een exoskelet dat helpt om stukadoors – maar ook plafond- en wandmonteurs – fit hun pensioen te laten halen tot het op bedrijfstakniveau beschikbaar stellen van geld om zaken als bijvoorbeeld gevelisolatie (dat een grote rol kan spelen bij het energiezuiniger maken van gebouwen) verder te brengen.

Hoe ga je als NOA jonge mensen interesseren voor een baan in de afbouw?

“In het verleden werd er neergekeken op werken met je handen. Gelukkig verandert dat nu. En logisch: want ook het werk in onze sector is hartstikke mooi. En belangrijk. Willen we mensen aan ons binden, dan moet die waardering in woorden wel worden omgezet in waardering in daden. Daartoe dagen we de overheid ook uit. Wij zelf doen dat bijvoorbeeld al met goede arbeidsvoorwaarden en mogelijkheden om je verder te ontwikkelen: denk aan de pas opgestarte Afbouwacademie. Dit is uniek in Nederland: zowel voor werknemers als voor ondernemers met èn zonder personeel.”

“Als sector zul je je moeten realiseren dat jongeren van nu anders in elkaar zitten dan de jongeren van dertig jaar geleden. Je zult rekening moeten houden met het leven dat jongeren nu willen leiden. Parttime werken, een pappa-dag. Of de afbouwsector het nu leuk vindt of niet: er is niet één oplossing voor iedereen. We zullen maatwerk moeten leveren.”

Nog een andere uitdaging?

Ja, hoe krijg je als afbouwbedrijf een gelijkwaardige rol in de hele bouwketen. We zien dat aannemers steeds meer specialistisch werk bij onze bedrijven neerleggen, tegelijkertijd leggen diezelfde aannemers de risico’s bij afbouwers neer. Dat is niet de manier waarop partners met elkaar moeten omgaan. Daarom pleit ik voor echt partnership. Dat bereik je door onze bedrijven al heel vroeg in projecten te betrekken en de gigantische kennis van onze bedrijven maximaal te benutten. Als sector mogen we ons wat dat betreft best wel wat zelfbewuster opstellen. We kunnen ècht wel wat. Heel wat.”

Benieuwd naar de deelname mogelijkheden op Afbouw Vakdagen 2023?
Neem contact op met onze account manager Ali Dikici, Ali.Dikici@easyfairs.com, +31 (0) 625 220 769

De foto van John Kerstens  is gemaakt door Maartje Kuperus.

Deel dit bericht