Nominaties Afbouw Innovatie Publieksprijs

Tijdens Afbouw Vakdagen wordt de allereerste Afbouw Innovatie Publieksprijs uitgereikt. Elf exposanten zijn door de selectie gekomen en presenteren tijdens het event hun innovatie, waar jij op kunt stemmen! Op deze pagina geven we alvast een voorproefje.

I-MIX FE

Bremat Holland BV

Het ontwikkelen van een “full electric” volautomatische mortel installatie zodat de productie en levering van kant- en klare vloermortel op de bouw volledig zero emission en autonoom (zonder bijladen/stroomaansluiting) kan plaatsvinden.

Gezien de plannen om in 2050 een stikstof neutrale wereld te hebben is het noodzakelijk dat ook de bouwnijverheid haar steentje bijdraagt. Wij als producent van bouwmachines hebben hierop onze ontwikkelingen al enige jaren ingezet, teneinde onze klanten de mogelijkheid te bieden hun werkzaamheden (productie- en levering van afwerkvloeren) in de toekomst met een zero emssion machine uit te kunnen voeren.

Bremat Holland BV

EXO-S exoskelet

Hilti

Het vernieuwde en verbeterde 2e generatie exoskelet van Hilti is er om de werknemer te ondersteunen bij bovenhoofdse, repeterende werkzaamheden! Dit exoskelet is verbeterd op het gebied van design, draagcomfort en aanpasbaarheid en zorgt voor enorme bewegingsvrijheid tijdens het dragen. Het exoskelet ondersteunt de armen en schouders tijdens het werk, waardoor de klus minder belastend is voor het lichaam. Werknemers kunnen hierdoor zonder moeite meer productiviteit leveren, langer door werken, of juist weer aan de gang na een eerdere blessure. Ook voorkomt het exoskelet blessures zoals we die in de bouw veel tegenkomen, hier moeten we iets tegen doen! In een tijd waar arbeidskosten en arbeidswelzijn de belangrijkste onderwerpen zijn voor veel bouwbedrijven, biedt het exoskelet van Hilti uitkomst op vele vlakken! 

In de tijd waar arbeidskrachten schaars zijn, en ziekteverzuim orde van de dag voor veel bedrijven, is dit een innovatie voor zowel de werknemer- als werkgever. Het exoskelet is enerzijds om mensen met klachten/blessures weer- of langer aan het werk te krijgen, maar juist ook preventief voor de jongere generatie, om blessures op latere leeftijd te voorkomen. Met ons exoskelet zetten we een enorme stap in de goede richting op het gebied van werknemerstevredenheid- en welzijn. Wij zorgen enerzijds dat mensen met blessures weer aan het werk kunnen, maar ook dat de (nu nog) fitte werknemer zonder gezondheidsklachten van het weekend kan genieten na een lange werkweek.

Hilti Nederland

Jansen Prefab Dagkant DK1 - Droogbouw

Jansen Prefab

Jansen Prefab staat bekend om z’n hoogkwalitatieve prefab interieurbouwelementen uit gipskarton. Door het gebruik van de producten van Jansen Prefab kan je niet enkel veel tijd winnen; je hebt ook minder stof, afval en logistiek nodig op je werf. Na het succes van onze dagkantelementen voor de natbouw, heeft Jansen Prefab nu ook een dagkantelement voor de droogbouw ontwikkeld; de DK1 Droogbouw. Dit dagkantelement is ontwikkeld met een corner bead profiel zodat deze perfect kan gebruikt worden in combinatie met gipskartonplaten. Hierdoor werk je tot 60% sneller, lever je een strakke afwerking en heb je geen werk meer in de dagkant zelf.

Dagkanten bezetten of stucen is een van de vervelendste en tijdrovende klussen van een stukadoor. Met het gebruik van de dagkanten van Jansen Prefab kan je 60% sneller werken, heb je minder stof en afval op de werf, geen beschadiging meer aan je raamprofiel en geen last van krimpscheuren die vaak kunnen voorkomen bij de klassieke afwerking van raamprofielen.

Jansen Prefab

Exoskelet

Knauf

Maak nu je werk lichter! Je lijf is je kostbaarste bezit. En in jouw vak, is het ook je belangrijkste gereedschap. Dus wees er zuinig op. Met het unieke Exoskelet van Knauf, speciaal ontwikkeld voor de werkzaamheden in de (af)bouw, krijg je de nodige extra ondersteuning. Het maakt de werkzaamheden boven je hoofd lichter en zorgt voor onmisbaar lijfbehoud. Voor nu, voor straks en voor later!

Een goed voorbeeld van een duurzame innovatie waarbij de mens centraal staat is het Exoskelet. Hiermee kan de bouwprofessional lang en gezond aan het werk blijven. Daar doen we het voor! Gebruik van een zogeheten exoskelet leidt tot minder fysieke belasting van stukadoors en andere afbouwers die boven hun hoofd werken (o.a. gipsplaten). De spieractiviteit van de armen is tot 30%-40% minder, blijkt uit een praktijktest van TNO in samenwerking met Knauf. Het geteste exoskelet ondersteunt de arm, met een veermechanisme, bij werk met geheven armen.

Knauf B.V.

IVI-Metaal OS

Nevima

De IVI-Metaal OS regel is opgebouwd uit een metalen 65/20 profiel en 12 mm duurzaam kokosvilt. Door deze IVI-Metaal OS regels op de MetalStud-stijlen aan te brengen wordt de geluidsisolatie met minimaal 9 dB verbeterd, en gaat tevens de brandwerendheid en de impactbelasting omhoog. Dit betekend ook dat het besteedbare vloeroppervlak wordt verhoogd. Niet alleen is de kokos een natuurproduct, maar ook wordt in een IVI-Metaal OS-scheidingswand minder metaal toegepast en zelfs maar de helft van de minerale wol.

Met de IVI-Metaal OS vindt de akoestische ontkoppeling plaats tussen de gipsplaat en de MetalStud stijlen. Hierdoor wordt met een enkele 75mm MetalStudwand en standaard gipskartonbeplating al de woningscheidende eis behaald. Een flinke ruimtebesparing t.o.v. de gebruikelijk dubbele stijlen. Ook kunnen bestaande Metalstudwanden eenvoudig met zo’n 10 dB verbeterd worden.

Nevima B.V.

Obi 600 Pro Circulaire glaswand

Obimex

Systeemwanden zijn bij uitstek geschikt om flexibel te bouwen, echter de huidige bouwkolom is erg traditioneel en niet gericht op hergebruik. Obimex gaat dit veranderen met de Obi 600 Pro Circulair. De eerste circulaire glaswand met buy-back garantie! De Obi 600 Pro circulaire glaswand is een wand met vaste maten, snelle levertijden, terugname-garantie en zorgt voor reductie van bouwafval.

Om circulair te bouwen moeten we gaan standaardiseren. Daarom hebben we besloten om onze Obi 600 glaswand aan te gaan bieden in 2 vaste hoogtes en 3 vaste breedtes. Met deze standaardmaten kunnen we 90% van de projecten gaan maken. We moeten alleen zorgen voor de juiste aansluiting of koofhoogte. Obimex werkt bij de Obi 600 Pro Circulair met gerecycled glas en premium circulair aluminium. En gaat de opdrachtgever verhuizen? Dan bieden wij een terugname-garantie en wordt de wand hergebruikt

Alucutter Light

Probouwteam.nl

Wanneer u met EPS isolatie werkt zult u vast ervaren hebben dat het niet altijd even gemakkelijk is het materiaal precies en snel te kunnen verwerken. Bij het snijden van EPS komen bijvoorbeeld talloze piepschuimkorrels vrij die het milieu vervuilen. Of het blijkt lastig om met een zaag, het traditionele gereedschap, nauwkeurig de juiste vorm (uit) te snijden. De Alucutter Light snijdt, door middel van een verwarmd draad, gemakkelijk door het EPS. Hierdoor ontstaan er geen korrels die in het milieu terecht komen en u kunt heel precies de juiste vorm (uit)snijden. De Alucutter Light is handzaam, gemakkelijk te vervoeren en simpel in gebruik.

Het innovatieve aspect van de Alucutter Light is dat het een efficiënte en nauwkeurige manier biedt om EPS te verwerken. Je werkt sneller, schoner en met minder materiaalverlies. Bovendien is het gebruik de Alucutter Light veiliger dan het gebruik van een mechanische zaag.

Probouwteam.nl

Clipso, it starts with fabric

Saint Gobain Ecophon

Ecophon Clipso™ is een technisch textiel waarmee u muren en plafonds volledig kunt bekleden. Om een naadloze look te creëren, wordt de stof uitgerekt door het discrete profiel, bevestigd aan de omtrek van de kamer. Het zichtbare oppervlak is een gebreid textiel dat is gecoat om een zeer resistente stof te bieden.
De CLIPSO-oplossing is uniek omdat er bij de installatie geen verwarming nodig is, wat energie bespaart en dus duurzamer is in vergelijking met andere bestaande oplossingen. Daarnaast is het textiel bestand tegen stoten en gemakkelijk te verwissele, waardoor de mogelijkheden onbeperkt zijn.
Saint-Gobain Ecophon BV

Calstar Eco-line

Tri-al Afbouwmaterialen

De Calstar® ECO-Line is een dunpleister voor afwerken van wanden en plafonds ontwikkeld met specifieke focus op gebruiksgemak, hoge opbrengst en gezondheid voor mens en milieu. Behalve gemak en efficiëntie bij verwerking, is het vandaag de dag in toenemende mate belangrijk om eventuele negatieve langetermijneffecten van afbouwproducten te minimaliseren. De gezondheid van zowel de verwerker als de bewoner staan hierbij uiteraard voorop, maar er dient ook rekening te worden gehouden met een eventuele impact op het milieu

Door een uitgebalanceerde formulering kunnen we een dunpleister produceren waar geen Biocide, weekmakers en titaandioxide voor nodig zijn. Daarnaast is het gebruik van voorstrijk in de meeste gevallen overbodig dit bespaart niet alleen een arbeidsgang maar minimaliseert ook de uitstoot van schadelijke stoffen.

Tri-al B.V.

OriginalFix Isoleerspray BIO 500 ml

Vistapaint

OriginalFix Isoleerspray Bio is een goed dekkende geurneutrale isoleercoating met 30% bio-ethanol en een drijfgas op basis van DME technologie, waarbij gerecyclede grondstoffen worden toegepast met lagere CO2 footprint. Dus fors minder belastend voor mens en milieu. De DME technologie is een veelbelovende technologie volgens TNO. TNO is bezig om dit op grote schaal te gaan toepassen.
Het product is innovatief omdat dit de enige isoleerspray op de markt is welke goed isoleert, maar gemaakt is op basis van gedeeltelijk biobased grondstoffen en een drijfgas in de spuitbus bevat, welke gebaseerd is op gerecyclede grondstoffen.

2C universele plug SHARK® TWIST

Würth Nederland

Één plug, acht knopen.  De plug kan met slechts één vinger naar binnen worden gedrukt zonder gereedschap te gebruiken. De SHARK® TWIST te gebruiken in combinatie met zowel houtdraad als metrische draad.

2C universele plug SHARK® TWIST: één plug, acht knopen. De plug kan met slechts één vinger naar binnen worden gedrukt zonder gereedschap te gebruiken. Daarnaast is de SHARK® TWIST te gebruiken in combinatie met zowel houtdraad als metrische draad.

Würth Nederland BV

Calstar Eco-line

Tri-al Afbouwmaterialen

De Calstar® ECO-Line is een dunpleister voor afwerken van wanden en plafonds ontwikkeld met specifieke focus op gebruiksgemak, hoge opbrengst en gezondheid voor mens en milieu. Behalve gemak en efficiëntie bij verwerking, is het vandaag de dag in toenemende mate belangrijk om eventuele negatieve langetermijneffecten van afbouwproducten te minimaliseren. De gezondheid van zowel de verwerker als de bewoner staan hierbij uiteraard voorop, maar er dient ook rekening te worden gehouden met een eventuele impact op het milieu

Door een uitgebalanceerde formulering kunnen we een dunpleister produceren waar geen Biocide, weekmakers en titaandioxide voor nodig zijn. Daarnaast is het gebruik van voorstrijk in de meeste gevallen overbodig dit bespaart niet alleen een arbeidsgang maar minimaliseert ook de uitstoot van schadelijke stoffen.

Tri-al B.V.